czwartek, 30 czerwca 2016

Ciasto czekoladowe na śniadanie.

ciasto czekoladowe z fasoli

Dziś mam dla was nietypowy przepis z nietypowym zastosowaniem. Tak, chodzi o ciasto czekoladowe, które możecie zjeść na śniadanie i to bez żadnych wyrzutów sumienia. Ciasto jest nie tylko mocno czekoladowe, ale także mega zdrowe i świetnie pasuje do porannej kawy. 

Oczywiście ciasto możecie spożywać o każdej porze. Moja sugestia, aby jeść je na śniadanie, wzięła się z stąd, że sama bardzo często jem je na śniadanie. Bywa, że rano nie mam apetytu, a kawałek ciasta w tym wypadku jest jak znalazł. 

Przejdźmy wreszcie do głównego bohatera postu, czyli ciasta czekoladowego bez glutenu, bez cukru, a przy małej modyfikacji może być ono także wegańskie.

Przepis to moja modyfikacja wielu dostępnych przepisów. Metodą prób i błędów opracowałam recepturę, która składa się z prostych i ogólnodostępnych składników, a także spełnia moje smakowe oczekiwania. 

Ciasto jest mega czekoladowe i bogate w smaku. Zaspokoi nawet największego czekoladoholika. Jest bezglutenowe. 


Składniki
Ciasto: 
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 4 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej, może być też dowolna mąka z glutenem lub bez 
  • 3 ksylitolu, miodu lub brązowego cukru (nie wiem jak smakowo sprawdzą się inne słodziki, robiłam tylko z ksylitolem) 
  • 3 jajka - w wersji wegańskiej 1 zblendowany banan lub duże starte jabłko
  • opcjonalnie 3 łyżki masła orzechowego   


Polewa i wierzch: 
  • konfitura śliwkowa
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao 
  • ksylitol, brązowy cukier lub  miód polewa

Wykonanie

  • Fasolę płukam, a następnie blenduję na gładką masę 
ciasto czekoladowe z fasoli

wegańskie ciasto czekoladowe z fasoli


  • Dodaje żółtka jajek, kakao, mąkę, kakao, masło orzechowe i ksylitol, całość chwilę blenduję

bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli

bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli


  • Białka jajek ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy delikatnie mieszając.  

bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli


  • Masę przekładam do formy i piekę w temperaturze 180-200 stopni C przez około godzinę, aż ciasto będzie całkowicie twarde w dotyku. Zostawiam do ostygnięcia w piekarniku. 
bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli


bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli


  • Gdy ciasto ostygnie, wykonuje polewę - roztapiam olej kokosowy, dodaje miód oraz kakao i mieszam na gładka masę
  • Wierzch ciasta pokrywam konfiturą śliwkową, a następnie polewą i wkładam do lodówki na klika godzin, najlepiej na noc.  

bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli

bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli


Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Przechowuję je w lodowce w foli aluminiowej - spokojnie wytrzyma tydzień, o ile wcześniej go nie zjecie ;)  

Jak widzicie ciasto nie ma grama cukru, za to ma fasolę, która jest bogata w wiele cennych składników odżywczych.

Pozdrawiam:)   
    




   

6 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Az trudno uwierzyć, ze można je jeść z czystym sumieniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada naprawde obłędnie, mistrzyni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis. Bardzo prosty i z ogólnie dostępnych składników. Na pewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurcze fasola w cieście, super :-o

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie czuć w tym cieście fasoli? Kiedyś robiłam i nie wyszło za dobrze :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Robiłam też z ciecierzycy i tam faktycznie czuć ciecierzycę. Smak i fakturę tego z fasoli porównałabym do michałków albo trufli czekoladowych - to pewnie zasługa masła orzechowego. Druga sprawa to słodziki. Ja zazwyczaj słodzę ksylitolem albo cukrem brązowym. Odradzam inne, raz posłodziłam jakimś pseudo stewiowym słodzikiem i smak był okropny.

      Usuń