sobota, 17 października 2015

Wegański majonez z fasoli - czy warto?

Ostatnio panuje szał na weganizm, stąd coraz częściej w sieci pojawiają się wegańskie modyfikacje różnych potraw i produktów. Dieta wegańska często pojmowania jest jako sposób na zrzucenie nadprogramowych kilogramów, oczywiście nie w tym rzecz. Zacznijmy może od tego, że weganizm to cała filozofia życia. Przekłada się on nie tylko na dietę, ale także na kupowane przez nas produkty użytku codziennego oraz nasze podejście do traktowania zwierząt.

Osobiście, nie wzgardzę schabowym, więc zarówno do weganizmu jaki i diety wegańskiej jest mi daleko, ale ze względu na to, że niektóre produkty diety wegańskiej są dużo zdrowsze niż te tradycyjne, często włączam je do mojego menu.

Jak nie trudno zauważyć dzisiejszy post będzie dotyczył wegańskiego zamiennika majonezu. Majonez z fasoli, bo o nim mowa, jest smaczny, ale nie jest to to samo co tradycyjny majonez z jajem. Nie chodzi tylko o smak, który swoją drogą, jest bardzo zbliżony do smaku tradycyjnego majonezu, ale głównie o konsystencję i to jak zachowuje się w różnych potrawach.

Majonez z fasoli w ogóle nie sprawdził się w sałatce z makaronu razowego. Efekt jest taki jakby go tam wcale nie było. Do sporej miski sałatki zazwyczaj dodaję jedną łyżkę tradycyjnego majonezu i jest ok. Majonezu z fasoli dodałam 4 łyżki i nic! W dodatku po kilku godzinach makaron i pozostałe składniki sałatki były suche, jakby majonez wyparował. Kolejna wada, co zresztą widać na zdjęciu, to kolor... Tak, ta beżowa breja to właśnie majonez z fasoli. 

Wegański majonez za to sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego majonezu w kanapkach lub pastach (np. jajeczna, z makreli).

Biorąc pod uwagę, że tego tradycyjnego majonezu używam bardzo mało, nie wiem czy gra jest warta świeczki. Jedyne co przemawia za wegańskim majonezem z fasoli to fakt, że wykonujemy go sami i dokładnie wiemy, co znajduje się w jego składzie, czyli zero chemii.

Jeżeli jesteście ciekawi smaku majonezu z fasoli, zachęcam was do jego wykonania. Poniżej znajduje się przepis wg którego wykonałam mój majonez.

wegański majonez z fasoli
Wegański majonez z fasoli.



Składniki:

  • puszka białej fasoli 
  • łyżka oleju
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżka soku z cytryny
  • sól

 Wykonanie:

Fasolę odsączamy z zalewy. Zalewy nie wylewamy, pozostawiamy około 1/2 szklanki. Fasolę, olej, musztardę i sok z cytryny blendujemy, dolewając co jakiś czas zalewy. Zalewę dodajemy do momentu, w którym majonez uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Doprawiamy solą.

To wszystko! Prawda, że wykonanie jest wręcz banalne?

Pozdrawiam i czekam na wasze komentarze!     



           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz